maanantai 14. heinäkuuta 2014

Pari kylmää (ja lähes kaloritonta) juomaa helteiselle kesäpäivälle

"En tahtoisi valittaa, mutta.." on tyypillinen suomalainen lausahdus lähestulkoon joka asiaan. Kun on lunta ja pakkasta, todetaan että onhan se ihan kivaa hiihtää jne. mutta pakkasta saisi olla vähemmän. Kun kesä loppuu ja ihanan raikas syysilma tulee kauniin ruskan kanssa, kitistään ja toivotaan, että olisipa jo kesä. Ja nyt kun on kesä ja helteet, niin tietenkin pitää seminauttia aurinkoisesta säästä - ja valittaa kuumuutta. Näin myös täällä, tälläkin kertaa.

Ja kun on kuuma, tulee kehon nestetasapainoista pitää huolta ja juoda tarpeeksi. Muutoinkin oloa on liian kuumalla säällä mukava viilentää virkistävällä juomalla. Ja mikä onkaan paras janojuoma:



vesi. Mutta vesi ei aina maistu niin kivalta varsinkin silloin, jos on tottunut  oloa viilentäekseen juomaan mehuja, limppareita ja alkoholipitoisia virvokkeita. Kuitenkaan viimeksi mainittuihin en kuitenkaan halua sortua*. Syy: sokeri ja tyhjät kalorit. Esimerkiksi Sydänliiton sivuilta löytyy taulukko eri alkoholijuomien kalorimäärästä. Esimerkiksi puolessa litrassa olutta on noin 200 kcal ja samassa määrässä siideriä on 270 kcal. Jos energiamäärää verrataan sokeripalojen perusteella oluen kohdalla määrä on 20 sokeripalaa ja siiderin kohdalla 27. Jos haluat syödä nuo sokeripalat, ota ennemmin valkoista tavaraa suoraan paketista. Näin vältyt lisäaineilta. Lisätty sokeri itsessään sisältää lukuisia terveyshaittoja, joista voi halutessaan lukea vaikkapa täältä. Etenkin virvoitusjuomat sisältävät runsaasti sokeria- ja tyhjiä kaloreita. Ei muutama herkku tapa, mutta juomien kohdalla ei usein huomaakaan, kuinka paljon energiaa sitä tuleekaan kitattua, sillä juoma vain kaadetaan kurkusta alas.

*Paraskin puhuja. Siis minä. Olin viime viikonloppuna pääkaupunkiseudulla reissaamassa ja kesäreissupäiviä tuli juhlistettua muullakin kuin vedellä.. :P

Em. syistä päädyin taas tekemään kokeiluja keittiössä. Tässä siis pari toimivaa vaihtoehtoa pelkälle vedelle:



Kylmä tee.
Ystäväni K antoi minulle tämän erinomaisen vinkin. Toimii hyvin piristäjänä kahvin tai teen korvikkeena ja makua voi lisätä vaikkapa sitruunanmehulla. Tee kuitenkin kuivattaa kehoa, jolloin vettä tulisi juoda vähintään yhtä paljon. Taas jostain olen tällaista lukenut.

Eli  ruokalusikallinen maustettuja teenlehtiä veteen ja veden maustumiseksi sen kannattaa antaa olla jääkaapissa pari tuntia.


Maustettu vesi. 
Korvaa mainiosti sokeriset mehut. Eli jälleen hyvin yksinkertainen resepti: veteen pilkoin muutaman mansikan, yhden limen ja lisäpotkua antamaan lisäsin pari sitruunamelissan lehtiä. Annoin veden maustua jääkaapissa reilun tunnin verran. Vettä voi maustaa monella eri tavalla, seuraava kombinaationi taitaa olla sitruuna ja inkivääri tai kiivi-ananas.


Jos jollakin on muita makuvinkkejä, niitä otetaan mielellään vastaan! 

Eli tämmöiset "fitness-reseptit" tällä kertaa. Minun piti laittaa tämä päivitys jo viime viikolla, mutta töpeksin mahtavasti aikataulut. Jälleen kerran.
Nyt taas nyyhkyttämään gradun pariin, kirjoittelen vielä tällä viikolla kuulumisia ja muutamia pilkahduksia tulevaisuuden suunnitelmiin liittyen.

Nautitaan kesästä (eikä valiteta lämmöstä) :)

// Jenna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)