keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Maltillisen rasvanpolttajan päivän menyy

Viime aikoina mediassa on ihmetelty rajuja "fitness-dieettejä", joissa syödään vain hilkun verran yli 1000 kilokaloria päivässä, mutta näiden reilun 1000 kcalin voimalla pitäisi jaksaa tehdä useita aerobisia treenejä sekä jaksaa nostella puntteja monta kertaa viikossa. Muutenkin fitness-harrastukseen tai ylipäätänsä laihduttamiseen liitetään usein se myytti, että vähemmän on enemmän - siis mitä tulee ruokailuun ja ruoan määrään. Monilla ystävillänikin on se mielikuva harrastuksestani (tai elämäntavastani), että stressaan joka ikistä suupalaa, syön niin vähän, että kiljun nälissäni ja suhtaudun ruokaan varsin mekaanisesti eli ajattelen ruoan olevan vain ravintoa. VÄÄRIN. Edellä kuvatunlaista suhdetta ruokaan ei edes voisi kutsua harrastukseksi. Minä itse kutsuisin sitä vääristyneeksi tai epäterveelliseksi käsitykseksi syömisestä ja elämisestä.

Minun tämänhetkinen projektini pitää sisällään (lihas)kunnon ja lihasten hermotusten parantamista sekä maltillista rasvanpolttoa. Tavoitteenani ei ole tehdä parissa kuukaudessa suurta ja mahtavaa kehonkoostumukseen kohdistuvaa muutosta, vaan vähentää kehon rasvaa pitkällä aikavälillä. Tiedän, että voisin ronskimmalla dieetillä saavuttaa tavoitteeni paljon nopeammin, paljon lyhyemmässä ajassa, mutta haluan, että harrastukseni tukee työssä jaksamistani eikä kuormita minua liikaa. Teen kuitenkin paljon suunnittelua ja ajattelua vaativaa työtä, joten kehoni tarvitsee kunnolla ruokaa ja hiilareita, jotta pystyn hoitamaan työtehtävät kunnolla.

Tällä kirjoituksella haluan näyttää, kuinka paljon voi ja pitää syödä, jotta elimistö ei pura lihasmassaa energiaksi, ja sen, kuinka paljon tulee syödä, jotta aineenvaihdunta pelittää ja rasvaa palaa elimistöstä. Monille on tullut yllätyksenä kuinka paljon tulee syödä, jotta voi laihduttaa terveellisesti. Luulisinkin, että korkea rasvaprosentti ja ylipaino johtuvat melkoisen usein liian vähäisestä ja epäsäännöllisestä ravinnonsaannista (Huom! eri asia kuin energiansaanti). Esimerkiksi minun ongelmani oli aikaisemmin, että söin mitä sattuu ja milloin sattuu. Ravintoni koostui prosessoiduista eineshiilarihötöistä, joita ei missään mittakaavassa voi sanoa ravinteikkaiksi. Eli söin ruokaa, joka ei ollut ravintopitoista.

Seuraavassa minun yhden päivän aikana syömät ateriat.

1. Aamiainen


Päivän paras ateria (tällä kertaa klo 11 :P): lautasellinen puuroa (about 1 dl ryyniä), voisilmä, reilusti marjoja ja melkein purkillinen raejuustoa. Flunssakautena kaverina D-ja C-vitamiinia suoraan purkista.


Aivan ihana oli nauttia aamupalaa, kun oli tullut aamulenkiltä ja saanut nauttia aurinkoisesta ja kirpeästä syysilmasta.

2. Lounas tai sen tapainen
Lounaaksi (klo 14.30 :D) provencelaisesti.. siis jotenkin maustettua kanafilettä, täysjyväpastaa, salaattia, itsetehtyjä krutonkeja Vaasan paahtoleivästä ja kevytkermaviilistä tehtyä valkosipulikastiketta. Lasissa kirkasta. Vettä.


3. Välipala
Töiden välillä on hyvä pitää pieni breikki ja antaa kropalle energiaa (noin koo 17). Jauheen voi gangstamaisesti yrittää vetää henkeen nenän kautta tai suun kautta, kun sheikkaamisesta huolimatta osa jauheesta jää paakuiksi ja pöllähtää naamalle :D



3,5. Nautintohetki :D

Ihminen ei elä pelkästä leivästä enkä minä pelkästä proteiinista. Joskus mielelle on tärkeää, että voi ottaa rennommin ja nauttia hyvällä omalla tunnolla jotain hyvää. Oletko osallistumassa fitness-kisoihin keväällä? -Jos et, piirakkapala tai kaksi viikon aikana ei tee suurta tuhoa. Mitä iloa on fitbodysta, jos elämän kaikki kivat paheet kielletään? ;)

Pohjan tein nyppimällä hieman voita, kauraryyniä ja jauhoa sekä sekoittamalla siihen kananmunan. Täyte koostuu banaanijogurtista, vadelmista, rahkasta ja persikoista.


4. Treenin jälkeinen ateria
Päivällinen tulee minulla aina treenien jälkeen (tällä kertaa klo 20.30). Halusin vaihtelua, joten tein pizzan, josta tulee kahdelle reilunkokoiset annokset. Pohja on tehty vehnäjauhoseoksesta, pikkuisesta määrästä kuivahiivaa ja rypsiöljyä (suola ja hunaja), täyte koostuu jauhelihasta (10%), paseeratusta tomaatista, sipulista, paprikasta, ananaksesta ja paprikasta. Pizzailtojeni ultimaallinen pelastus on Valio Polar 5 %. Sulaa tosi hyvin, eikä sitä tarvitse laittaa paljoa.



5. Iltapala
Iltapalana vedin banaania, marjoja ja rahkaa, kyytipoikana hieman psylliumia. Aamulla on mukavampi herätä, kun syö kunnon iltapalan.

Todettakoon, että smoothiesta tulee lähemmäs kolme lasillista, jottei kenellekään muodostu minkäänlaista kuplaa yhden lasin iltapalasta ;)


Itse olen matkani varrella oppinut sen, että saan parhaiten tuloksia, kun pidän huolen ateriarytmistä ja noudatan 80 %:n tarkkuudella ruoka-annosten kokoamista koskeivia perusperiaatteita. Mitkään pussikeittodieetit tai muut hokkupokkustemput eivät pidemmän päälle auta, vaan laihduttamisen salaisuutena on tuore, ravintopitoinen ruoka, jota syödään riittävästi. Olen huomannut myös sen, että kun ruokailuun suhtautuu tietynlaisella rentoudella, ruokavaliosuunnitelmiakin on paljon helpompi noudattaa ja motivaatio pysyy yllä.

Älkää tehkö syömisestä suoritusta, vaan muistakaa myös välillä ottaa rennommin ja nauttia myös herkuista! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)