perjantai 15. elokuuta 2014

Aloitin sittenkin Fast Muscle Challenge 2014:n

Kuten viimeisessä kirjoitelmassa totesin, suunnitelmien muutoksiin pitää osata varautua, joten niin myös tällä kertaa. Alkuperäinen suunnitelmani oli, että olisin kirjoittanut rauhassa gradua ja osallistunut Fitfarmin Lite In Shape-valmennukseen 1.9.2014, koska se oli mielestäni tehokas ja hyvä valmennus ja keskustelufoorumilla kerrottiin, että nyt syyskuussa alkavassa Litessä oli uusittu saliohjelma. Olin jo ilmoittautumassa ja maksamassa valmennusta, kunnes jokin vaisto varoitti ja varmistin vielä Fitfarmin fb-sivujen kautta, että olihan saliohjelma uusittu. No, yllättäen sieltä vastataankin, että suuren suosion vuoksi saliohjelma on päätetty pitää samana. Siis mitä?! Mitä ihmeen järkeä tuossa nyt on, jos saan ihmetellä. Se, että ohjelma oli hyvä kertoo vain siitä, että asiakkaat olivat tyytyväisiä suunnitteluyöhön - ei sitä, että kaikkien tulisi tehdä sama ohjelma. No ainakaan vanhoja asiakkaita ei tässä ajateltu ollenkaan. Onneksi en ehtinyt maksaa, miten siinä sitten näytät toteen, että aiemmin foorumilla markkinoitiin täysin uudistunutta Liteä. Hyvä valmennus oli ja suosittelen Liteä kaikille niille, joita kiinnostaa salitreenaaminen.

Posti toi kivan paketin Bodyactionilta: ihkaoma ensimmäinen treenivyö, Bia Brazilin toppi ja lahjaksi lesitiini-purnukan! :)


Eli vuorossa oli suunnitelma B - Fastin Muscle Challenge 2014. Onneksi löysin tämän netistä -  ja ilmaiseksi. Köyhä opiskelija kiittää euronkuvat silmissään. Nyt alankin tosissani treenaamaan MC:n parissa seuraavat 12 viikkoa. Kysymys on lihaskasvuun tähtäävästä ohjelmasta, jossa pääliikkeiden sarjat putoavat 6 toistoon asti mahdollistaen raskaiden painojenkin läyttämisen (verrattuna Liteen, jossa sarjat olivat pääsääntöisesti 12 - 15 toistoja pitkin sisältäen yhdistelmäliikkeitä, jolloin yhdenkin sarjan pituudeksi muodostui 24 toistoa). Ajoin viime viikolla ohjelman sisään ja tällä viikolla pääsin kunnolla viemään ohjelmaa läpi, kun treenipainot alkavat asettua. Treeniohjelma on jaettu neljään osaan: selkä, rinta ja käsivarret, jalat ja vatsat, olkapäät ja vatsat. Selkää oli mahtavaa treenata 26 sarjalla (sori toistoa), sillä olen tottunut tekemään vain pari köykäistä sarjaa selälle. Uusia lempitreeniliikkeitä ovat maastavedot polven korkeudelta ja T-kulmasoutu. MV polvenkorkeudelta on mukava tehdä (lue: raskas), koska siinä saa kunnolla keskittyä yläselkään, eikä alaselkä rasitu niin kovasti. Treenipainot lyhyissä sarjoissa nousivat 62 kiloon. T-kulmasoudun kanssa saa vähän askarrella, koska varsinaista laitetta ei salillani ollut. Laitoin maton 20 kilon tangon toisen pään alle (jotta tanko ei luista), toisen päähän painoja ja pöllin ylätajasta kahvan tangon alle. Todella kätevää ja mikä tuntuma lapojen väliin - juuri sinne, jota minun pitää ryhdin ja niskasärkyjen vuoksi treenata!

T-kulmasoutua. Tuolta näyttää ihminen, joka on juuri reenannut selkää: haukkoo ilmaa :D


Rintaa treenataan pienemmillä sarjamäärillä, mikä on hyvä asia, koska liian vahva rintaa vetäisi jo huonoa ryhtiäni vielä pahempaan suuntaan. Tämän takia on hyvä, että rintaa treenataan vähemmän suhteessa selkään. Olkapää- hauis-vammojen vuoksi olen treenannut rintaa todella varovasti, mutta eilen uskalsin laittaa 30 kiloa tankoon. Ärsyttää, kun pitää olla todella varovainen ja tarkka liikeratojen ja painojen kanssa, ettei tuo käsivarsi taas napsahda, jolloin treenit jäisivät taas tauolle. Hauis-käännöissä koettiin taas kummallisuuksia. Tein ensimmäistä kertaa hauista Scott-laitteella ja luulin, että liike vastaisi hauiskääntöä mutkatangolla, joten laitoin saman verran painoja laitteeseen. Ei muuten vastannut miltään osin. Ei noussut ei. Vähensin kilo kerrallaan painoja, kunnes tapissa ei ollut yhtäkään levypainoa, ja kas- siitä se sitten lähti nousemaan :D Ilmeisesti laite eristää liikkeen täysin hauikselle, jolloin keho ei anna nostamisessa apua, kuten mutkatangon kanssa. Johanna keksi myös, että liikerata helpottuu, kun jalat tuetaan korokkeelle, eikä pidetä lattialla. Eilen tein Scottlaitteella hauista 2,5 kilon vastuksella. Koska hyydyin sarjan puolessa välissä mieheni tuli tsemppaamaan minua ja tein viimeiset toistot sitten pakkotoistoina mieheni avittamana. Meinasi kuulkaa taju lähteä, korvissa alkoi soimaan ja kylmä hiki puski otsalle. Niin kovasti sain tehdä töitä hemmetin 2,5 kilon eteen! :D *reps*

Tämmösiä syötiin koko viime viikonloppu ja olo olikin ihan sellainen.
Jalkatreenit ovat tosi kattavat -  ja raskaat. Joten tein mitä ei saisi tehdä: sovelsin, eli pilkoin jalkatreenin etu- ja takareisipainotteisiksi ohjelmiksi ja lisäsin niihin vielä liikkeitä. Tein tämän ensinnäkin sen vuoksi, että jalkani ovat huonoin kehittämiskelpoisin kohta kropassani, jolloin lukuisia eri liikkeitä eri lihaksille tarvitaan. Toiseksi yläkroppani tarvitsee enemmän lepoa ja tuo yllä mainittu kiertävä järjestys ei välttämättä sovi minulle, varsinkin tuon vamman takia. Joten yhdellä ylimääräisellä jalkatreenillä saisin ylävartalolle enemmän lepoa väliin. Tosin treenikierto venyy nyt reiluun viikkoon, mutta mitäpä tuo haittaa. Toisaalta voinhan tehdä toisen ohjelman paikko-ohjelmana joka toinen treeniviikko tuomaan lisäbuustia jalkoihin. Ehkäpä teen jalkoja sitten fiiliksen mukaan. Olkapäät. Auts. Miljoona sellaista liikettä, joita en koskaan ole tehnyt. Joten minulla on suuret odotukset olkapäiden, hartioiden ja epäkkäiden kehittymisestä. Innolla odotan, koska tällä reseptillä kyllä lihasta pitäisi tulla!

Eilisen sali-look.


Ruokavalio naisten kohdalla on Fastin Muscle Challengessa aika perus fitness-ruokavalio: lihaa, maitotuotteita, vihanneksia (PARSAA!), oliiviöljyä, pähkinöitä, riisiä jne. Joten ei suuria muutoksia, muutakuin se, että nyt minun jokapäiväisen herkuttelun pitäisi loppua! Asiaa ei auta yhtään se, että kävimme viiime viikonlopuuna Haaparannassa Candyworldissa, josta ostin satasen (!) edestä karkkia ja suklaata. Kröhöm. En tiedä mikä minuun meni, mutta nyt tiedän mitä tarkoitetaan, kun on "kuin lapsi karkkikaupassa" - juuri sellainen olin itse. Niin paljon nähtävää ja kaikkia erilaisia ja jänniä laivakarkkeja :D Takaisin ruokavalioasiaan: ruokaa on paljon, mutta juuri se mahdollistaa rasvattoman lihasmassan kasvun. Se, että syö yli tarpeiden, kasvattaa lihaksia. Kyse ei kuitenkaan ole mistään bulkki-ruokavaliosta, joten mitään norsua ei minusta vielä tämän myötä tule :D

Lisäksi käytössä minulla on omega 3- kapselit, monivitamiini, kuuriluontoinen C-vitamiini, lesitiini, karpalojauhe, magnesiumit, proteiinijauhe ja palkkarit. Vihreää teeuutekapseleita olen käyttänyt laturina silloin tällöin ja se mielestäni toimii hyvin. Mitään Fastin Intraa en uskalla kokeilla, koska pelkään sen aiheuttavan huonon olo ja tärinän. Myöskään treenin aikana juotavia aminohappoja en ole vielä kokeillut. Lisäksi ruokavalioon kuuluu tällä kertaa yksi vapaasyöntipäivä, joka tarkoittaa sitä, että saa koko päivän syyä mitä haluaa. Jipiii!!! Tietenkään täysin ruokavalion ohi ei saa syödä eikä vetää mitään herkkuöverejä, mutta semmoinen rennompi päivä ruoan suhteen. Mutta yhtenä päivänä ennen sellaista treeniä, johon haluaa panostaa, pitää syödä ns. cheat meal. Ohjeissa kehotettiinkin menemään salille mäkkärin ja jätksin kautta! :D O-n-n-i-s-t-u-u! Pitää vielä lukea ruokavalion kerran läpi, koska olen muutaman kerran aikaisemminkin vähän lukenut väärin:
  • vapaavalintainen määrä tummaa suklaata = tummaa salaattia
  • reilusti ranskalaisia = reilusti kasviksia
  • joka päivä vapaasyöntipäivä
Miten ihmeessä mun aivot tekee tämmösiä tulkintoja ruokavalio-ohjeista :D

Eli tällaista menoa on nyt luvassa seuraavat 12 viikkoa. Alkukuvina kelpaa mainiosti nuo heinäkuulta otetut kuvat, koska kuntoni ei tuosta ole mitenkään dramaattisesti muuttunut. Paino oli eilen 71 kg, ympäryysmitat 92-70-86-100. En tiedä yhtään suurentuvatko mitat, jos massaa tulee, mutta toisaalta minussa on niin paljon rasvaa, että voisi ne pienentyäkin ;)

Jos Fitfarmin Liten ohjelmaan vertaa, niin Lite sisälsi paljon pitempiä sarjoja, jolloin treenipainot pysyivät (pakostakin) melko maltillisina. Litellä rakennettiin peruskuntoa salitreenejä ajatellen ja haettiin ennenkaikkea kehon kiinteytymistä ja tiivistymistä. Tämä näkyi myös ruokavaliossa, kun hiilareita alettiin karsia loppua kohden enenmän ja enemmän. MC:n ruokavalio pysyy samana ja lisäksi on vapaasyöntipäiviä ja cheat mealeja, joten kalorivajetta ei varmastikaan tule. Treenisarjat ovat paljon lyhyemmät, jolloin raskailla painoilla voidaan operoida helpommin. Lisäksi MC:ssä on erikoistekniikoita mukana toisin kuin Litessä. Summa summarun: MC on nimenomaan massankasvatus- ja Lite taas kiinteytysohjelma. 

Eli kiitos kohtalo, kun puutuit peliin, enkä päässytkään Liteen, sillä juuri massankasvatus on tällä hetkellä se mitä kropalle haluan. Mielenkiinnolla odotan, millaisia tuloksia tällä saavutetaan :)

Nyt gradun pariin, hyvää viikonloppua kaikille!

// J

2 kommenttia:

  1. Minäpä jään odottamaan kokemuksiasi tästä uudesta ohjelmasta kun itsellä on suunnitelmissa joko dieetti (fitfarmin superdieetti jo testattu ja kaipaisin vaihtelua eli ehkä bodycampin brutaldiet) tai lite/bodycampin ms.fitness, joka kylläkin kestää puol vuotta (huono sauma kun joulu ja uusi vuosi sattuu väliin ;) ). Joku roti pitäisi kuitenkin saada taas kesän jälkeen.

    -Niina

    VastaaPoista
  2. Kiitos Niina kommentistasi! Kannattaa valita valmennus sen mukaan, mikä oma tavoite on: haluaako laihduttaa, kiinteytyä, lisätä voimaa vaiko lihasmassaa, eli mitä nyt haluaakaan painottaa. Kuten tuossa postauksessa mainitsin Lite In Shape oli mielestäni ennemmin kiinteytymisen kuin massankasvattamisen puolella ja tämä Muscle Challenge tähtää nimenomaan siihen massan kasvattamiseen. Kannattaa tiedustella valmennuksia tarjoavilta, mihin tarkoitukseen valmennukset ovat ja kenelle ne sopivat :) Mutta kyllä Liten avulla sain etenkin takareisistä rasvaa karsittua ja voimaa lisättyä merkittävästi. ;)

    Liten kanssa suurin ongelma oli se, että kiinteytyminen edellyttää ruokavalion 80 %:sta noudattamista- ja eiköhän keväällä ja kesällä ollut kaikki häät, synttärit, vaput, valmistujaiset jne. jotka sotkivat melko lailla kuviota.:D Eli syksy on ehdottomasti helpointa aikaa vetää hieman tiukemmin. Puolen vuoden valmennus kuulostaa melkoiselta urakalta, huh, mä en edes pysty ajatteleen noin pitkän ajan päähän :D Onko se pelkästään nettivalmennus?

    Jos jotakin rotia haluaa saada ja tarvitsee vielä ohjausta treenien ja ruokien suhteen, niin suosittelen ehdottomasti Liteä, kun foorumilta saa kaikki vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Muscle Challengessa ei tätä mahdollisuutta ole.

    // J

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)