perjantai 29. elokuuta 2014

Ihanan kamalat supersarjat

Hei taas,

viikko alkaa olla lopuillaan ja monilla työläisillä koittaa parin päivän hengähdystauko työmaasta. Paitsi minulla. Tuolla tuo edelleen tekemätön gradu lojuu ja odottaa kirjoittajaansa. Mutta sanotaanko näin, että surta edistystä on tapahtunut, nimittäin olen saanut punaisen langan valmiiksi ja marssijärjestys alkaa olla selvä. Joku voisi ihmetellä, miten kauan gradun tekoon voi mennä, mutta graduni käsittelee sääntelemäöntä oikeudellista ilmiötä, josta toistaiseksi ei juurikaan ole kirjoitettu - ei edes tuomioistuinratkaisuissa. Aiheen systematisointi ja teoriapohjan rakentaminen on vaatinut melkoista syventymistä ja oppineisuuden hankkimista, sillä kuten sanoin, kukaan ei ole ilmiötä systematisoinut taikka muodostanut teoriaa aiheen ympärille. Graduni ohjaajakin totesi, ettei aihe ole todellakaan helpoimmasta päästä (toivottavasti näkyy myös arvostelussa), mutta olen kuulemma jo osoittanut, että minusta on siihen. Ihanaa, koska välillä minusta itsestäni on tuntunut, että ei ole. Ainakin joku uskoo minuun ;)

Ja sitten toinen merkittävä huomio ajankäytöstä. Olen kokeillut tällä viikolla facebook-lakkoa. Lounastreffit tms. viestit olen käynyt kattomassa, mutta olen jättänyt kokonaan väliin toisten päivitysten selailun ja turhan roikkumisen, kuten fb-pelit jne. Ihan hurjasti olen säästänyt aikaa ja saanut tosiaan tuota gradua puskettua eteenpän. Jotenkin kumma kyllä olen aina ajatellut, että aika ei riitä mihinkään ja taas kotityöt vie kaiken ajan ja ruoanlaitto ja ja.. Nyt, kun en ole roikkunut somessa, aikaa on riittänyt vaikka ja mihin - jopa pidempiin yöuniin. En ole tajunnutkaan, kuinka suuren osan päivästä suunnittelematon netin käyttö lopulta haukkaa. Joten kokeilkaapa kaikki järkeistää ajankäyttöä ja laittaa somet välillä tauolle.

Naurattaa, miten pienillä painoilla mennään rintaa tekemään. Olkapää vaurioitui 5 vuotta sitten blancessa ja muistuttaa itsestään vähän väliä. Siksi painoja lisään hyvin vähän, jos ollenkaan.
Vinopenkkiä käsipainoilla, kyllä tuntuu vaikka noin pienet painot. Tanko taustalla rekvisiittana ;)


Ja sitten tämän viikon treeniteemaan, eli supersarjohin. Olen varmaan joskus aikaisemminkin maininnit supersarjoista, mutta kertaus on opintojen emä. Kysymys on erikoistekniikasta, jolla haetaan lisää intensiteettiä treeniin. Supersarjaan sisältyy yleensä kaksi eri harjoitusta, joista kummankin harjoituksen yhdet sarjat tehdään putkeen ja sitten vasta pidetään taukoa. Supersarjoja tehdään yleensä vastakkaisille lihasryhmäpareille (esim. ojetaja- hauis) tai samalle lihasryhmälle (esim. selkä). Olen itse huomannut supersarjoja tehdessäni, että syke pysyy ylhäällä paremmin ja saan paremman pumpin treenattavalle lihasryhmälle. Supersarjan avulla saa kyllä melkoisen tehokkaasti vietyä loputkin mehut lihaksesta, joten suosittelen tekemään supersarjan aina treenattavan lihasryhmän viimeisimpinä harjoituksina (koska itse liikun aina suorituskykyni äärirajoilla).  Se, mikä supersarjoissa on myös mukavaa on se, että treeniaika lyhenee ihan mukavasti. Nimittäin, kun tavallaan teet kaksi eri treeniä yhdellä levähdystauolla, aikaa toistojen tekemiseen menee melkein yhtä kauan kuin yhden tavallisen sarjan tekemiseen.

Se, mikä tekee supersajoista maailman ärsyttävimmän tavan treenata on se, että yleensä joutuu rohmuamaan eri painoja, tankoja tai laitteita. Yksi hieno esimerkki on nyt vaikkapa tämänhetkisestä saliohjelmasta: rinnan treenaaminen ristäkkäistaljassa + flyers-laite. Ensinnäkin tuota hemmetin ristikkäistaljaa on salilla vain yksi kappale, joten melkoista kyynärpäätaktiikkaa saa välillä käyttää ja kytätä haukan tavoin, koska laite vapautuu. Ja sitten, kun se vihdoin vapautuu, kauhealla tohinalla ryntäys laitteen luo. Mutta ei tämä kuitenkaan vielä tarkoita, pääsisit siihen treenaamaan. Kun olet saanut, kiinnitettyä kahvan toiseen päähän, ilmestyy toiseen päähän joku suppean näkökentän omaava tyyppi, joka alkaa kiinnittää toiseen päähän tankoa... Kun kohteliaasti sanot, että tarvitset kummatkin päät (ja rivien välistä: olin tässä ensin), on 50 %:n todennäköisyys, että puheena oleva tyyppi suuttuu tai alkaa inttämään jotain todella nerokasta. Paras kitinä ikinä on ollut se, että vain hifistelijät käyttävät ristikkäistaljaa treenatakseen rintaa, mutta rintaa kuuluu kuulemma OIKEASTI treenata penkissä.. huoh, mistä näitä sikiää. No, sitten kun olet saanut supersarjan A-osan tehtyä, joudut kipittämään toiseen laitteeseen, joka tuurilla on vielä vapaana. Kun olet saanut B-osan pumpattua loppuun ja palaat ristikkäistaljalle, niin joku on tietenkin siellä vaihtamassa jo narua taljaan... Ja kaiken lisäksi nuo tarvittavat laitteet sijaitsevat vielä täysin eri puolella salia, joten parhaimmassa tapauksessa juoksentelet ja poukkoilet ympäri salia kuin maantienkiitäjä.

Siinä paha, missä mainitaan...


Supersarjojen takia ihmiset saavat minusta varmaan todella ärsyttävän ja röyhkeän kuvan. Kyylään vähän väliä vapautuvia laitteita, ryntäilen paikasta toiseen ja tungen sarjojen välissä "anteeksi, saanko tehdä yhden tähän väliin" - lauseen saattelemana. Anteeksi kanssatreenaajat, mutta koittakaa kestää. Mikäli supersarjan A-osan jälkeen ei välittömästi pääse tekemään B-osaa, vaan joudutaan odottelemaan minuuttitolkulla laitteen vapautumista, ei supersarjasta ole oikeastaan juuri hyötyä, koska lihas ehtii tällöin levähtämään välissä. Tankojen ja vapaiden painojen kanssa sama juttu. Supersarjat saavat minut näyttämään ihan järkyttävältä hamsterilta, sillä saatan vaikkapa tehdä ensin hauista mutkatangolla, jonka jälkeen teen heti perään hammer-otteella käsipainoilla. Joskus otan toisetkin käsipainot viereen ja teen vimpat toistot raskaammilla. Varmaan moni ajattelee, että ihme akka, kun mikään ei riitä. Noh, onneksi ohjelmassa ei ole kuin yksi supersarja/ pv. Onneksi. Treenaamisesta menisi minun kohdallani varmasti maku melkoisen nopeasti, jos pitäisi koko ajan stressata laitteiden vapautumista.

Supersarjat toimivat parhaiten silloin, kun salilla on vähän väkeä: joko aikaisin aamulla, lounasajan jälkeen tai myöhään illalla. Jos ruuhka-aikana haluaa koittaa supersarjailla, kannattaa valita joko laite+vapaat painot tai vapaat painot + oma paino. Näin varaat vain yhden laitteen taikka painot, et stressaa niin paljon, eivätkä muut salillaolijat pidä sinua terroristihamsterina :D Tällaisia supersajoja (joita olen itse ruuhkahetkinä tehnyt) voi olla esimerkiksi:
  • penkkipunnerrus + punnerrus omalla painolla
  • ranskis + dipit (ei siis kysymys mäkkisafkasta :D)
  • kyykky + hyppy laudalle
  • prässi + maastavedot suorinjaloin
  • takaolka taljassa + takaolka käsipainoilla
  • Etonosto + pystypunnerrus käsipainoilla

Ojentajia kiusataan 45 kilolla taljassa. Ilmeestä päätellen todellakin viimeiset toistot menossa :D


Ja sitten muita treenikuulumisia. Muscle Challenge on mennyt mukavasti ja neljättä viikkoa mennään. Treeneistä olen tykännyt kovasti ja ainakin käsivarret ovat ottaneet hyvin reeniä vastaan. Tällä viikolla ei ole cheamealia (nyyh), vaan tällä viikolla on luvassa hiilaritankkaus, jolla kehitystä boostataan. Surullisinta tässä hiilaritankkauksessa on se, että ohjeissa käytettiin termiä puhdas hiilihydraatti.  Eli ei mitään kivaa hiilaria, kuten jäätelöä, vaan runsaasti riisiä, pastaa, hyvänlaatuista leipää, marjoja, hedelmiä jne. Fitfarmilla oli hauskempi tankkauspäivä, kun siihen kuului jäätelöä, patonkia ja hilloa :D Ruokavalion muuttuminen on tehdnyt myös tehtävänsä kehooni. Minuun on kertynyt ihan järkyttävästi nesteitä hiilareista johtuen. Toisaalta myös lihaksiin on mielestäni tullut myös massaa. Paino on noussut pikkuhiljaa ylöspäin parilla kilolla, mutta senttejä ei ainakaan vyötärille, latiolle taikka pehmolle ole tullut lisää. Ehkäpä siellä on pientä lihaskasvua tullut. I really hope so!

Selästä näkee tämän "turpoamisen" hyvin :D 


Ruokavalion myötä vatsan ympärille on kerääntynyt - ah niin tuttua ja vihastuttavan ihastuttavaa - pehmytkudosta. Mieskin kommentoi, että ei pieni määrä rasvaa haittaa ollenkaan, vaan sitä on päinvastoin kiva muovailla (?!). Mitä tästä opimme? Ensinnäkin sen, että miehet eivät oikesti välitä rasvan kohtuullisesta määrästä. Toiseksi: jos mies näkee sen, niin sitä oikeasti on. No pieni turpoaminen kuuluu asiaan, kun plussakaloreilla mennään. Gradukiireiden takia en ole juurikaan aerobista harrastanut, joten yritän ottaa nyt tavaksi tehdä pari 30 minuutin HIITtiä (lue: Jilliania) viikossa. En aio ottaa mitään stressiä "turpoamisesta", diettaallaan sitten Muscle Challengen jälkeen, jos siltä tuntuu.

Nyt marssin ylppärille kirjoituspuuhiin, jos vaikka saisin jotain gradusemmassa näytettävää aikaan!

Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille ja hauskaa venetsialaisia rannikkoseudulle!

// J
Syysvaatteet kehissä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)