keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Jennan fuusio-keittiöstä päivää: reenipizzaa, bolognesea ja thai-broileripyöryköitä

Helou,

tällä kertaa ei ole luvassa hirveän informatiivista settiä, sellaista on suunnitteilla tässä parin päivän sisällä. Minulla on kyllä mehevää kerrottavaa siitä, kun ylpeys kävi totaalisen hyytymisen edellä ja siitä, kun koin tutustumishetkiä treenin aikana juotavan aminohappolitkun kanssa. Koska edellä mainitut aiheet ovat aika rehuusta luettavaa ja koska seuraavassa luvassa kunnon ruokapläjäys, enkä halua, että keneltäkään menee ruokahalu, kerron tarinat seuraavassa postauksessa (enkä käytä pistettä tarpeeksi, koska kiilalauseista välittyy ajatus paremmin :P). Muscle Challengen takia ollaan tässä syöty ns. kunnon fitness-kamaa. Olen useampana päivänä puhdasta laiskuuttani mutustellut ruokaa todella askeettisesti: 50 g pastaa, 120 tonnikalaa, 10 g oliiviöljyä ja 200 g yhtä ja samaa kukkakaali-parsakaali-porkkana- mixiä - tuoreena suoraan pakkasesta. Arki siis rullaa melko tylsästi eteenpäin: makrot kohdillaan, treenit kulkee ja gradu ei, joten ihan minun mittakaavassa hyvin tavanomaisesti arkipäivät ovat menneet.

Mutta riittävän kauan toistettuna tavanomainen muuttuu tylsäksi- ja etenkin kukkakaali-parsakaali-porkkana-mix aivan helkkarin tylsäksi! Olen niin tympääntynyt jo tuohon sekoitukseen, että toissa yönä näin unta siitä, kun menin ostamaan marjoja, kaikki altaat oli täynnä - juuri niin- kukkakaali-parsakaali-porkkani-mixiä! Miksi tuon sekoituksen nimikin pitää olla noin pitkä? Tuskan hiessä pomppasin sängystä ylös sykkeet katossa. Joten ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin palata pölyä keränneen reseptiarkiston pariin ja kokkailla jotain muuta.

Lauantaina tein kunnon rinta-haukka-ojentajareeniä, eli viikonloppu oli yhtä reeniä ja pizzaa, eli reenipizzaa. Korvasin juuston Valion Aamupala juustolla, jossa oli verrattain mukava hiilari-rasva-proteiinisuhde. Sunnuntaina tein bolognesea, johon hain makua fenkolista ja chilistä - toimii! KPP-sekoitus tosin ilmestyi yllättäen lautaselle silloinkin. Koska maustehammasta kolotti ihan hirveästi, päätin ottaa vaikutteita taas kerran aasialaisesta keittiöstä - ja mikä fuusioenergian määrä täytti keittiön :D Tein broilerilihapullia thai-versiona, kiinalaistyylistä sweet sour-kastiketta ja kyytipojaksi intialaista raita-kastiketta. Ihme kyllä nuo kaikki kolme sopi yllättävän hyvin yhteen :P

Eli tässä on muutama osoitus siitä, että kyllä lihaskasvattaja voi muutakin syödä, kuin kuivaa riisiä, kuivaa tonnikalaa tai KPP-mixiä. Tärkeintä on itse olla selvillä ruoka-aineiden suhteista ruoassa. Mutta soveltamaan oppii kyllä nopeaa ;)

Reenipizzaa




POHJA:
5 g kuivahiivaa
1 tl hunajaa
1 tl ruususuolaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja


TOMAATTIKASTIKE:
1 tlk = 400 g tomaattimurskaa
1 keltasipuli
1 tl joditoitua suolaa
1 tl hunajaa
mustapippuria
oreganoa
basilikaa


TÄYTTEET:
120 g 7 % naudan jauhelihaa
100 g 5 % aamupalajuustoa
100 g tomaattia
30 g punasipulia
50 g ananasta
50 g rukolaa

Eli ensiksi valmistetaan pohja, annetaan kohota lämpimässä 30 minuuttia, työstetään taikinasta pohja ja annetaan pohjan nousta ennen täyttämistä 5 minuuttia liinan alla.

Kuullota pilkottu sipuli kattilassa öljyssä, lisää tomaattimurska ja muut (pl. oregano ja basilika). Anna kiehua noin 5 minuuttia ja sitten hiljalleen matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes kastike paksuuntuu. Lisää lopuksi basilika ja oregano. Anna jäähtyä.

Sitten vain täytetään pizza ja paistetaan 225 asteessa.

Jauhelihabolognese



400 g naudan 10 % jauhelihaa
2 keltasipulia
2 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
1 pieni fenkoli
2 raastettua porkkanaa
2 rkl sitruunan mehua
400 g tomaattimurskaa
400 g paseeratttua tomaattia
1- 2 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
mustapippuria
oreganoa
basilikaa

Paista jauheliha ja freesaa sipulit ja vihannekset oliiviöljyssä kattilassa. Lisää sitruunamehu, tomaattimurska ja paseerattu tomaatti. Mausta suolalla, hunajalla ja mustapippurilla. Anna kiehua 5 min. Lisää jauheliha ja anna hautua hiljalleen kiehuen kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää oregano ja basilika. Tarjoile täysjyväpastan kanssa + jo legendaarista (lue: iänikuista) kukkakaali-parsakaali-porkkana- mixiä.

Thai-broileripyörykät ja vihanneksia sweet sour-kastikkeessa


Thai-pyörykät

400 g broilerin jauhelihaa
1 dl kiehuvaa vetta
1 dl kauraryynejä
1 tl ruususuolaa
2 tl red curry paste
2 puristettua valkosipulin kynttä
1 rkl fish sauce
2 tl kuivattua korianteria
hieman sitruunan mehua
mustapippuria
kananmuna

Sweet sour-kastike
2 dl vettä
3 rkl riisiviinietikkaa tai  2 rkl tavallista etikkaa
2 rkl hunajaa
3 rkl paseerattua tomaattia
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria

Lisää kiehuvaan veteen kauraryynit ja mausteet. Anna tekeytyä. Lisää liha ja muna ja sekoita. Muotoile pyöryköitä ja paista 200 asteessa 15 - 20 minuuttia.

Sekoita kastikkeen ainekset. Pilko haluamiasi vihanneksia (porkkana, paprika, sipuli jne) ja freesaa niitä pannulla. Lisää kastike ja anna kiehua. Tarjoile nuudelien kanssa.

Täyteläisyyttä annokseen toi myös raitakastike.

Seuraavalla kerralla taas jänniä juttuja luvassa, ei mitään järkyttäviä muutoksia, mutta jotain pientä uutta kylläkin. Huomenna saan tänne taas seuraa ja pääsen (tai oikeammin: minut pakotetaan) yliopistolle kirjoittamaan gradua. Minun on pakko tehdä siellä graduhommia, koska en saa jostain kumman syystä verkkoa toimimaan. Eli pakko on kirjoittaa, kun ei änkkäreitä pysty pelaamaan eikä netissä roikkumaan!

Seuraavaan kertaan! Iloista viikkoa kaikille, ei ole enää pitkästi viikonloppuun :)

// J

2 kommenttia:

  1. Lueskelen tässä blogias ja aattelin vinkata et tohon pitsan päälle voi normi juuston sijasta heittää raejuustoa :) Teen ite aina rahkapitsapohjan ja täytteet oma maun mukaa, mutta se juusto on raejuustoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raejuustoakin olen harrastanut. Yksi erittäin toimiva on myös Valion Polar 5 % juusto, maistuu tosi hyvältä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi :)