keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Liikunta - paras harrastus astmaatikolle

Talvi tekee tuloaan tänne Lappiin, mikä tarkoittaa pakkassäiden lisääntymistä - ja hieman kapuloita liikkuvan ihmisen rattaisiin, siis sikäli mikäli matkan varrella mukaan on tarttunut pitkäaikainen hengitystiesairaus: astma. Lapsuudestani lähtien olen kärsinyt kovista siitepölyallergioista sekä poski- ja kehukoputken tulehduksista, mutta astman puhkeaminen kulminoitui minun kohdallani asuinkotini kosteus- ja homevaurioon. Elin muutaman vuoden jokapäiväsessä nuhassa, öisin heräsin yskäserenaadiin ja koulussa tunneilla oli välillä vaikea hengittää. Liikuntatunneilla rintaan otti kipeää ja juoksemisen jälkeen hampaat puutuivat suussa sekä pyörrytti. Elin näiden vaivojen kanssa vuosia. Tajusin vasta muutettuani yliopisto-opintojen vuoksi toiselle paikkakunnalle, etteivät oireeni olleet enää normaaleja. Jokapäiväinen nuha oli muuttunut jokaminuuttiseksi yskäksi. Lopulta tilanne oli niin paha, että makasin illat sängyssä liikumattomana, kun olohuoneeseenkin kävely väsytti.

Treenailevan astmaatikon treenikassin sisältöä: keuhkoputkia avaava lääke kulkee aina mukana.
Ja sieltä se diagnoosikin tuli, kuten myös elinikäinen lääkitys (huokaus) ja kosteus- ja homekoirakyvyt (haistan ja reagoin homeeseen :D). Aloitettuani lääkityksen elämästä on tullut moninkerroin mukavempaa (tosin lääkityksellä on myös ikävähköjä sivuvaikutuksia). Happi kulkee paljon paremmin, nuha ja siitepölyallergiat ovat lähes historiaa. Kuitenkin välillä astma muistuttaa olemassaolostaan. Liikunnan osalta astma oli minulle pitkään rajoite. Kun kiinnostuin liikuntaharrastuksen aloittamisesta, en pystynyt tekemään alkuun mitään korkeatempoista liikuntaa, kun keuhkoputket alkoivat supistelemaan ja  keuhkoihin tuli polttava tunne. Jopa pienen reippailulen jälkeen yskin rasituksesta vielä monta tuntia. Aika siistin kuuloista, kun keuhkoista lähee pillin ääni. Tai siis ei ole.
Mun treeni-ilmeet :D Mun treeneissä treenataan tosissaan eikä yritetä näyttää normaaleilta! Kuvassa astman hoitoa ja etuolkapäiden viimeisiä toistoja.
Miksi astmaatikon tulisi sitten liikkua? Mitä hyötyä fitnessharrastuksesta on astman hoidossa? Ensinnäkin mahdollinen ylipaino lisää rasitusoireita, jolloin ihan tavallinen arkinen hyötyliikuntakin tuntuu raskaalle. Toiseksi liikunta parantaa hapenottokykyä ja edistää rasituksen sietokykyä, mikä vähentää astman oireita. Kolmanneksi lihaskuntotreenit auttavat pitämään ryhdin hyvänä, mikä on astmaatikolle tärkeää, jotta happi kulkee hyvin. Lisäksi erään fysioterapeutin mukaan hyvät lihakset auttavat yskimään paremmin ilman turhaa ärsytystä keuhkoille (seems legit).  Hyvät elämäntavat parantavat myös vastustuskykyä ja helpottavat infektioista ja astman pahenemisvaiheesta toipumista. Viidenneksi liikunta piristää mieltä ja on siten oiva lääke astmasta aiheutuneeseen vatutukseen.


Ilokseni voin todeta, että treeniharrastukseni on tuottanut tuloksia myös astman suhteen. Pääsääntöisesti pystyn nykyään tekemään alkulämmittelyt ilman avaavaa lääkitystä ja pärjään korkeasykkeisistä HIIT-treeneistäkin ilman lisäapuja. Olen huomannut myös sen, että flunssat eivät iske minuun enää niin rajusti kuin vaikkapa pari vuotta sitten. Liikunnan jälkeisiä rasitusoireitakaan ei ole näkynyt. Aina kuitenkin välillä astma muistuttaa olemassaolostaan ja vaikuttaa arkiaskareisiin. Kuten tänään: aamupakkasten vuoksi näytän ihan muumiolta, kun suu pitää suojata kunnolla. Mikäli hengitän "suoraan" kylmää ilmaa, hapenottokykyni huononee ja kehkot ärsyyntyvät (kuten minäkin). Kun asukokonaisuuteen lisätään vielä aurinkolasit, naapuristohiipparin titteli on varmasti minun.

Aamuaerobiselle lähdössä. On jo niin kylmä, että saa laittaa useamman vaatekerroksen alle. Lopputulos: raskaana olevan näköinen hiippari :D
Astma ei siis ole liikunnalle este vaan päinvastoin: lääkityksen ohella se on parhaimpia hoitomuotoja. Yleensä kuntosaliharrastajat mielletään pinnalliseksi ja itsekeskeisiksi ihmisiksi, jotka tavoittelevat vain hyvää ulkonäköä. Todellisuudessa fitnessharrastuksen syyt ovat usein kuitenkin pintaa syvemmällä - minulla keuhkoissa.

Nauttikaahan liikunnan tuomista iloista ja hyödyistä, olivat ne sitten "syvällisiä" tai pinnallisia! ;)


Lisätietoa astmasta ja sen hoidosta: 
www.hengitysliitto.fi
http://www.allergia.fi/astma/astma-ja-liikunta/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)