lauantai 5. heinäkuuta 2014

10 viikkoa ohi ja kroppaa kiittää.. ja väsyy

Nettivalmennukseen kuuluvat kaikki kymmenen viikkoa ovat ohi, ja siltä se todella tuntuukin, että  koko 10 viikkoa ollaan tehty töitä kropan eteen. Treenit olen tehnyt aina sata lasissa, sarjat aina loppuun asti ja mikäli sarjan olen tenhyt viimeiseen toistoon asti hyvällä tekniikalla, olen lisännyt melkein joka kerta hinkattavien painojen määrää. Tämä tarkoittaa sitä, että treeni on ollut joka kerta raskas: hirveätä hikoilua, huohotusta ja ähkimistä jotain 50 tuntia takana. Ja näitä  verenmaku-suussa-treenejä on minulle kertynyt joka viikko neljä, joiden lisäksi olen käynyt tasasykkeisillä aamuaerobisilla. Muu liikunta on jäänyt vähämmälle: esimerkiksi korkeasykkeinen aerobinen on jäänyt kokonaan pois, jotta plussakaloreilla oleminen olisi mahdollista. Myös Bodybalance jäi matkasta pois olkapää-hauis-kipujen vuoksi.

Eli treenattu on sydämmeni pohjasta, tunteella ja taidolla. Mutta ruokapuolen kanssa on ollut kaikenlaista kommervenkkiä. Ehkä suurin miinuspuoli tässä nettivalmennuksessa oli sen ajankohta, eli loppukevät ja alkukesä. Juuri tälle ajankohdalle osuu 100 %:n todennäköisyydellä kaikki juhlat ja muut kissanristiäiset sekä jäätelö- ja grillaussesonki. Yritä siinä sitten pysyä dieetillä ja noudattaa ruokavaliota 80 %:sesti, kun ympärilläsi syödään herkkuja. Eikä kaveripiiristä varmaankaan kesällä löydy yhtäkään laihduttajaa tai elämäntaparemppaajaa, koska ihmisille tuntuu tulevan läskiolo aina uudenvuoden jälkeen- ei kesällä, eikä lomalla. Syö siinä sitten niitä kuivia porkkanoita, kun muut mässyttää maustekastikkeella kyllästettyjä grilliherkkuja. Uskaltaisin väittää, että jos nettivalmennus osuisi syksylle tai alkuvuodelle, tarkan ruokavalion noudattaminen sujuisi mutkattomammasti.

Sanotaanko näin, että olen syönyt kaikki ruokavalion edellyttämät ateriat.. plus miljoona herkkua siihen päälle. Näiden 10 viikon jakson aikana ehkä neljä viikoista on kulunut herkutta. Mutta synttärien, häiden, valmistujaisten, illanistujaisten jälkeen koko käsi on mennyt herkkupussiin pikkurillin sijasta. No tällaista tämä on välillä. Tasapainoilua joka suuntaan.

Normaalia arkiruokaani: protskapuuroa, tunamakaronia, pinaattilättyjä sekä kauppakassin tyypillinen sisältö.

Mitä nettivalmennuksesta jäi sitten käteen? Oliko siitä mitään apua? Ensinnäkin valmennus tarjosi mahtavat treenit niin salille kuin kotiinkin. Saliohjelmasta huomasi, että se oli suunniteltu ammattitaidolla ja se sisälsi hyviä tekniikoita, joilla poltteen sai lihaksiin. Toiseksi treenien myötä voimani kasvoivat hurjasti. Hehkutinkin jossain aikaisemmin, että ekana viikkona tein roomalaisia maastavetoja 30 kilolla ja toissapäivänä tein 50 kilolla. Hack-kyykyt luonnistuvat jo 50 kilolla (+ kelkan paino), kun aikaisemmin laitteessa roikkui vain yksi surullinen 20 kilon levypaino. Tässä siis vain muutama esimerkki voiman kasvamisesta, mutta jokaissessa kehon kohdassa voima on kasvanut. Kolmanneksi hermotukseni on parantunut, eli saan treenin tuntumaan heti oikeassa kohtaa ja treeni menee helpommin perille. Aikaisemmin minun piti tehdä jotain 50 vatsarutistusta, jotta ne tuntuisivat. Nykyään riittää vähän päälle 20. Ja hoovereissa väsyy käsivarsien sijaan vatsa - ensimmäistä kertaa elämässäni.

Merkittävin muutos oli ruokavalio. Olin aikaisemmin syönyt aivan liian vähän. Etenkin hiilareita. Eipä ole enää ihme, ettei maaliskuun jälkeen enää lihasta kasvanut, koska söin aivan liian vähän hiilareita. Olin tuolloin paleodieetillä, jossa perinteisiä hiilarinlähteitä, kuten leipää ja pastaa, ei ole, vaan energia tulee kasviksista, rasvoista ja lihasta. Mutta lihasten kasvattaminen edellyttää hiilareita - ja niitähän Fitfarmin ruokavalion myötä tuli runsaasti. Niin runsaasti, että oli järkyttävä tankkilolo ja kroppa keräsi nestettä. Alhaalla olevista kuvista huomaa hyvin eron: fitness-dieetillä kroppa on kerännyt lihasta, mutta myöskin nesteitä. Maaliskuulla otetuista kuvista huomaa, että kroppa on kiinteä, nesteitä on vähemmän, mutta lihasta on paljon vähemmän, etenkin käsivarsissa. Eli mitä tästä voi päätellä: jos haluat kiinteämmän kropan karsi hiilareita, mutta ei kasvisten kustannuksella. Jos tavoitteena on lihasten kasvattaminen, pientä pönäköitymistä ei kannata pelätä.




Nykyinen fitness-ruokavalio on minulle parempi muustakin syystä. Ensinnäkin maha toimii paremmin, vähähiilihydraattisuus sai aikaan mm. ilmavaivoja :D Toiseksi paleodieetillä ollessani elämä oli jotenkin kauhean rajoitettua, koska kiellettyjen ainesosien lista on paljon pitempi kuin fitness-dieetissä. Nykyään on ihan ok laittaa muutama vähärasvainen fetakuutio salaattiin makua tuomaan ja uusia perunoitakin voi popsia huoletta. Paleosta edelleen hyödynnän puhtaan ruoan määritelmää, eli ostan ja syön mahdollisimman prosessoimatonta ja tuoretta ruokaa, koska siinä on mielestäni järkeä. Mutta muutoin paleo ei mielestäni sovi rankkoja treenejä tekevälle. Vähähiilarisen ruokavalion myötä treenien teho kärsi, olo oli melkoisen voimaton nykyiseen verrattuna eikä painojen määrä noussut treeneissä juurikaan koskaan. Fitfarmin dieetillä olen jaksanut treenata kunnolla ja viedä treenit aina loppuun asti. Ja kuten aikaisemmin mainitsin, voima ja lihas on kasvanut merkittävästi, mitä ei paleodieetillä tapahtunut.

Kuva huhtikuulta, jolloin olin paleodieetillä. Hyi, miten ruma selkä, onneksi nykyään tuota peittää pikkuinen pehmokerros ;) siskolla ilmeisesti joku vappu-halloween teemajuhlat huoneessa :D
Olihan myös Fitfarmin dieetissä hiilarivähennyksiä, mutta en halunnut ottaa niitä käyttöön. Nyt kun kerrankin sain treenitehot käyttöön ja pumpin niin sanotusti päälle, en halunnut pilata draivia sörkkimällä hiilareita. Ja koska tavoitteet ovat nykyään erit kuin maaliskuuussa, ei pieni tanakoituminen haittaa. Joo, oli ehkä paremmassa kuosissa maaliskuussa, mutta mitä iloa hoikkuudesta on, jos treenit eivät suju ja on voimaton olo?

Fitfarmin nettivalmennus oli siis erittäin hyödyllinen, paljon uutta ja hyödyllistä on opittu. Suosittelen ehdottomasti kaikille, jotka kamppailevat painonhallinnan tai huonon kehonkoostumuksen kanssa. Mutta nämä 10 viikkoa ovat olleet kuitenkin fyysisesti rankkoja. Nimittäin keho on alkanut ilmoittamaan väsymyksestä. Graduväsymys iski viime viikolla migreenin muodossa ja lukuhommat ovat nyt olleet jäissä. Tällä viikolla treeneistä palautuminen on ollut hitaampaa ja pumpin sijaaan kohtaan yhä useammin väsymystä ja uupumusta. Aikaisemmin olen jalkatreeneistä palautunut kahdessa päivässä, nyt on mennyt jo neljä päivää. Treenien jälkeen oloni on ollut niin väsynyt, että olen joutunut menemään päiväunille treenien jälkeen. Vielä viikko sitten treenit piristivät ja toivat energiaa, eivät imeneet sitä minusta pois. Eilen olkapää-rinta-ojentaja-treeneissä puhti oli kokonaan pois. Tanko nousi huonosti, tekniikka ontui eikä mikään tuntunut muulta kuin pahalta.

Nämä ovat selviä merkkejä siitä, että nyt saa hetkeksi treenit jäädä.  Pidänkin siis ensi viikon salitreenittömän viikon ja liikun maltillisesti, käyn ehkäpä pari kertaa lenkillä tai uimassa.  Ja mikäli keho sitä vaatii, pidän taukoa kauemminkin. Teen korkeintaan pari ylläpitävää, kevyttä treeniä viikossa, mutta muutoin lepään. Sen kehoni ja minä olemme ansainneet.

Oikein mukavaa lauantaita, ensi viikolla luvassa kaikkea jännää!

// Jenna
Hyvä, että rasvaa on vielä peitteenä, muutenhan tästä touhusta katoaisi motivaatio ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)