torstai 24. heinäkuuta 2014

Monsteripäivitys: valita vai ollako valitsematta fitnesslajia?

Tavoite-asiaa tällä kertaa, mutta ensin tärkeä ilmoitus. Huomasin tässä menneellä viikolla, että mulla on KESÄJALAT!!! Viimeinkin! Ensimmäiset laihduttamisyritykseni nimenomaisesti liittyvät juuri läskiä sisältäviin reisiin ja niiden kohentamiseen, koska lihavat ja muodottomat reidet ovat aina ärsyttäneet ja inhottaneet minua. Kesäjalat ovatkin olleet tavoitteenani jo monta vuotta alkaen Operaatio Kesäjalat 2011- projektista, jota ovat sitten seuranneet epäonniset vuoden 2012 ja 2013 versiot. Mutta nyt havahduin yllättäen siihen, että kesäjalat ovat todellisuutta. Nimittäin kesken kaupungilla seikkailun huomasin, että minullahan on lyhyet shortsit jalassa. Olin laittanut ne jalkaani ihan huomaamattani, ilman häpeänsekaisia tunteita ja vielä Helsingissä. Siis ensimmäistä kertaa ikinä elämässäni voin kävellä julkisilla paikoilla shortseilla! :D Ihan naurettavaa ja itsestäänselvää varmaan muille, mutta ei minulle. Sen jälkeen, kun osallistuin Fitfarmin Lite valmennukseen, reisistä alkoi rasva palamaan ja pienimuotoiset etureiden lihakset ovat alkaneet erottumaan. Reidet ovat kiinteämmät kuin koskaan ja selluloosa on merkittävästi vähentynyt. Tajusin myös, että kesäjalat ovat ehkä enemmänkin tunne siitä, että voi itseensä tyytväisenä kävellä kadulla ilman pelkoa muiden ajatuksista. Se, jos mikä on iso muutos. Itsetunnon ja -kunnioituksen parantuminen siis.

Kesäjalat :D ja näyte siitä, mitä jännää peili, auringon valo ja huono valaistus saavat kuvassa aikaan.


Ja seuraavaksi itse asiaan. Tavoittena on siis edelleen päästä kiinteämpään kuntoon, mutta pääpaino tulee olemaan lihasmassan kasvatuksessa. Kuntosalitreenaaminen on hyvin palkitsevaa, koska on mukavaa löytää itsestään (ihrojen alta) uusi lihas, jonka eksistenssistä ei aikaisemmin itsellä ole ollut tietoakaan. Myös voiman ja kestävyyskunnon kehittyminen on tosi iso plussa, esimerkiksi aikaisemmin kolme punnerrusta saattoivat hyydyttää minut lattialle. Koska olen erittäin kunnianhimoinen yksilö ja lievästi perfektionisti (niin hyvässä kuin pahassa), tietenkin kisahaaveet kutkuttavat mielessä.

Aluksi etukäteen pari vastausta tyypillisille lausahduksille, joita mm. isäni suusta on tupsahtanut fitnessiin liittyen:
a. Hyi, kun nuo ovat laihoja ja kylkiluut näkyvät - kysymys on kilpaurheilusta ja allaolevissa kuvissa olevat naiset ovat ennen kisaa dieetillä poistaneet nesteitä kehosta pois. Joten tämännäköisiä ollaan lähinnä vain kisapäivän tuntumilla. Ja sitä paitsi on ihan normaalia, että kykiluut näkyvät - normaalipainoisella ihmisellä.
b. miksi ne ovat noin ruskeita? - kilpailijoille levitetään kisavärit, jotta lihakset erottuvat lavavalojen loisteessa.
c. en tiedä miksi on silikonit. Get over it.
d. Kysymys ei ole raakavoimannostolajista tms. Kilpailijat eivät nosta lavalla puntteja.

Ja nyt kun tärkeimmät kysymykset on hoidettu pois alta, siirrytään itse asiaan. IFBB tarjoaa seuraavanlaisia lajeja ihmeteltäväksi (lainaukset ja kuvat IFBB:n sivuilta):

Fitness

"Fitness -kilpailussa haetaan urheilullisen lihaksikasta naisfysiikkaa, joka on notkea, liikunnallinen, voimakas ja akrobaattinen."

Akrobaattinen? Next.
Kuva IFBB:n sivuilta

Bikini Fitness
Tämä on se niin sanottu pepunnäyttölaji. :D
"Kilpailu on tarkoitettu itseään kunnossa pitäville naisille, joilla on terveelliset elämäntavat. Kilpailijoilla ei saa olla lihaserottuvuutta, mutta kehon pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen. Ylä- ja alakehon pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa nähden ja arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset."

Ei lihaserottuvuutta ja kasvot ja hiukset huomoidaan. Joo ei tuonne :D Hmm.. olen huomannut, että usealla bikinif-kilpailijalla on silikonit, saakohan siitä jotain bonuspisteitä? :P

Kuva IFBB:n sivuilta.
Body Fitness
Tätä lajia olen alunperin mietiskellyt.
"Body fitness on kauneuskilpailu, jossa haetaan lihaksikasta, urheilullisen esteettistä naisfysiikkaa."
Ja tässä alkukierroksen arvioinnista:

"1. Tuomarin pitää ensimmäiseksi huomioida kilpailijan urheilullinen kokonaisvaikutelma. Tämä tehdään arvioimalla kilpailija päästä alaspäin, ottaen huomioon kehon kokonaisuuden. Arviointi alkaa fysiikan yleisnäkymästä, jossa otetaan huomioon hiukset ja kasvot; yleisvaikutelmallinen urheilullisuus; fysiikan tasapainoinen ja symmetrinen olemus; ihon kunto ja sävy; ja urheilijan kyky tuoda itseään esille itsevarmasti, kauniisti ja tyylikkäästi.
2. Fysiikassa pitää arvioida lihasten yleismuodot, jotka on hankittu urheilemalla. Lihasryhmissä pitää olla pyöreyttä ja kiinteyttä. Kehon rasvamäärä pitää olla alhainen, mutta ei liian alhainen, jossa lihaserottuvuus tuo esiin liikaa yksityiskohtia ja lihassäikeitä. Jos kilpailijalla on liian suuret lihakset body fitness -kilpailijaksi, se huomioidaan pisteissä ja sijoitusta lasketaan.
3. Arvioinnissa pitää ottaa huomioon myös ihon sävy ja kiinteys. Ihon pitää olla pehmeän ja terveen näköinen, ilman selluliittia. Kasvot, hiukset ja meikki pitää ottaa huomioon urheilijan kokonaisvaikutelmassa.
4. Tuomarin arviointi urheilijasta pitää sisältyä koko siihen aikaan, minkä urheilija on lavalla, siitä hetkestä, kun hän astuu lavalle aina siihen hetkeen, kun hän poistuu lavalta. Body fitness -kilpailija pitää aina arvioida sen pohjalta, onko hän kauniin urheilullinen ja terveen näköinen, joka muodostaa kilpailijasta kokonaisvaikutelman.
5. Päätuomari voi ilmoittaa tuomaristolle kilpailijan sijoitusten laskemisesta 1-3 sijaa, jos hänen fysiikkansa ei täytä IFBB:n sääntöjä ja sen lajikriteerejä (mm. luonnottoman näköiset rintaimplantit, injektioilla turvotetut oudonmalliset lihakset, tatuoinnit jotka peittävät kilpailijan kehoa siten ettei hänen fysiikkaansa voida arvostella normaalisti tatuointien takia).

IFBB:n sivuilta.
O-ou, tuolla mainitaan sana selluloosa, meniköhän tähänkin lajiin nyt täydellisesti mahikset :O :D
Eli lihaksikkaampaa kroppaa haetaan kuin bikini fitneksessä, mutta en nyt tuosta sen enempää ymmärrä :D Ainakaan luonnottomia silikoneja ei kannata Viron reissulta hakea :D


Women's Physique
 IFBB:n sivuilla lajia luonnehditaan näin:
"Women’s Physique on niille naisille, jotka haluavat nauttia treenaamisesta, kilpailemisesta ja kilpailuun valmistautumisesta. Kilpailijan fysiikan pitää olla urheilullisesti treenattu ja sen pitää myös olla naisellinen sekä kaunis. Fitnessfysiikkakilpailijan fysiikka on hiukan lihaksikkaampi kuin body fitnessissä ja kilpailijoilla on parempi lihaserottuvuus kuin body fitness-kilpailijalla. Lihasmassa ei saa olla kehonrakentajamainen eikä lihakset samalla tavalla erottuvia kuin kehonrakentajilla."

Mitähän tuolla "nauttimisella" tarkoitetaan? Joo nautin itseni kiduttamisesta salilla, mutta varmaankin tätä varten kiduttaminen vie nauttimisen ihan uusiin sfääreihin. Tässä lajissa tehdään neljäsosakäännösten lisäksi pakollisia poseerauksia kuten tuplahauikset edestä ja takaa, rinta sivulta ja ojentaja sivulta. Lisäksi kisaan kuuluu pose down, jonka aikana saa vapaamuotoisesti pullistella 30 sekunnin ajan. Hmm aika hauskaa. :D

Lajiin kuuluu myös vapaaohjelma, joka on musiikkiin sovitettu ja jonka kesto on 30 sekuntia. Säikähdin ensin, että tässä haetaan jotain jenkkiläisten beauty pageant-kisojen tyyppistä ohjelmaa, jossa missiehdokit lauleskelevat, steppaavat tai esittävät jotain muuta omaperäistä. Ei herranjumala tuommoseen musta ole! Siispä äkkiä youtubettamaan.


No onneksi ei nyt steppaamaan kuitenkaan tarvitse, sikälimikäli videolla nyt on kysymys juuri siitä vapaaohjelmasta. Itseasiassa tuo vapaaohjelmassa tehtävät liikkeet näyttävät siistriltä ja noiden kilpailjoiden kehot eivät ole niin kuivan ja rääkätyn näköisiä kuin tuossa ylemmässä body fitness-kuvassa. Tästähän vois jopa innostua.

Sitten on tietenkin vielä naisten kehonrakennuslaji, mutta ehkäpä vedän itselleni rajan tähän. Tuo women's physiquen fysiikka näyttää minusta vielä kauniilta ja naiselliselta.

Mutta mitä kisalavoille nouseminen vaatii ja mikä on sen hinta? 

Kun katsoo yllä olevien naisten kuntoa, voi suoralta kädeltä todeta, ettei tuollaiseen kuntoon lyhyessä kuuden kuukauden pätkässä päästä. Jos tuollaiseen projektiin päättää lähteä mukaan, vaatii se ehdotonta sitoutumista, pitkäjänteisyyttä ja tahtoa. Olen miettinyt monta kertaa, kuinka elämäni muuttuisi, mikäli asettaisin itselleni kisatavoitteita. Mikäli hyppäisin pyörään mukaan, tästä seuraisi:

  • Itsestäänselvyys: kunnon treenejä ja tarkkaa ruokavaliota = suunnitelmallista ja kovaa treenaamista & kieltäytyminen herkuista, työruokalan lounaista, taukopullista, karkeista jne.
  • varmaan minun osaltani ainakin parin vuoden sitoutumista
  • ajankäytön suunnitelmallisuutta: treenit on sovitettava aikatauluun oli töissä tai ei.
  • RAHAA. Paljon. Esimerkiksi ruokavalio maksaa minulle jo nyt maltaita ja syön semisti fitness-ruokavalion mukaan. Mukaan tulisi lisäravinteita, kunnon treenikamppeet jne. En edes uskalla arvailla paljonko itse kisoihin menee. Jostain myydään-sivustolta katsastin, että käytetyt kisabikinit maksoivat jotain tonnin paikkeilla. 
  • Eli massaa ja massia tarvitaan kisamenestystä varten :P

Eli ei siis alkuvaiheessa juurikaan mitään maatamullistavaa muutosta olisi luvassa, paitsi tuo taloudellinen tilanne saisi nyt hieman kohentua.

Eniten minua huolestuttaa fitness-lajeihin liittyvät terveysriskit. Pelkkä terveellinen ruokavalio ja lihaskuntotreenit itsessään eivät aiheuta terveydelle lähtökohtaisesti muita kuin positiivisia vaikutuksia, mutta kun kilpatasolle mennään, vaaditaan keholta paljon enemmän. Mielestäni fitneksen terveysriskeistä ei puhuta tarpeeksi, vaan tällä hetkellä lajin ympärillä pyörii kauhea hehkutus. Minusta fitneksestä on luotu sellainen kuva, että mennään vaan salille trenaamaan, hankitaan rusketus ja ihkuja vaatteita sekä otetaan hulluna selfie-kuvia ja näytetään hyvälle. Toisin sanoen fitness on pelkkää kauneutta, parsakaalipöperöä ja hymyä.

Lajin raadollinen puoli on sosiaalisessa mediassa ja julkisuudessa muutenkin jäänyt peittoon.  Pienen poikkeuksen kuplaan teki Ilta-Sanomien viikkoekstrassa ollut juttu entisestä Body Fitness-kilpailijasta, jonka terveys romahti rankkojen dieettien ja elämäntavan vuoksi. Kehon ja mielen liiallisesta kuormittamisesta seurasi entiselle kisailijalle rytmihäiriöitä ja masennus. Fitness-elämäntapa on itsessään hyvin stressaavaa ja en ihmettele ollenkaan, vaikka ihmiset menisivät huonompaan kuntoon kuin mitä sohvaperunoimalla voi mennä. Olihan minunkin keho 10 viikon nettivalmennuksen jälkeen todella kuormittunut, mikä ilmeni mm. migreenin paluuna (tosin graduakin olen kirjoittanut ja siitä stressannut). Fyysisen stressin ja kuormituksen lisäksi riskinä on myös mielenterveyden järkkyminen. Nettivalmennuksen foorumilla eräs nainen kertoi, kuinka hänellä on koko ajan stressiä syömisestä ja kaikki liikkuu ainoastaan ravinnon ympärillä. Pienikin lipsuminen aiheutti naiselle paniikinomaisia tuntemuksia ja katumusta. Nainen epäili itse sairastuneensa ortoreksiaan.

On selvää, että fitness ei sovi urheilulajina eikä elämäntapana kaikille. Varsinkin silloin, jos kärsii terveydellisistä ongelmista tai liian kurinalainen elämäntapa aiheuttaa stressiä, tulisi laji jättää muiden stressattavaksi. Treeneistä, aikataulutuksesta ja ruokavaliosta johtuva stressi yhdistettynä arkielämän muihin stressiaiheisiin voi johtaa ihan päinvastaiseen tilanteeseen kuin tavoiteltuun terveeseen kehoon. Tällaista elämäntapaa ei kannata aloittaa vain sen vuoksi, että se on nyt yksi suurimmista muoti-ilmiöistä tai pelkästään ulkonäkösyistä. Fitness ei minun mielestä ole vain fysiikan parantamista, vaan myös mielen- ja itsehallinnan laji. On tärkeää pitää huolta myös siitä, että pää pysyy menossa mukana.

Koska haluan tehdä aina päätökseni vakavasti harkiten, en mene soitellen sotaan, vaan haluaisin keskustella ensin alan ammattilaisen kanssa varsinkin terveyteen liittyvistä riskeistä. Etenkin siitä olisi mukava käydä keskustelua, että sopiiko mikään fitness-laji minulle vai rakentelenko itsekseni kroppaani omaksi ilokseni. Rehellisesti sanottuna en todellakaan tiedä juuri mitään yllä mainituista fitnesslajeista. En yksinkertaisesti tiedä tarpeeksi. Tämän vuoksi ammattilaisen neuvot olisivat tarpeen.

Joka tapauksessa minulla on suunnitelma siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Osallistun jälleen positiivisten kokemusten saattelemana uudelleen Fitfarmin Lite In Shape-valmennukseen, jonka jälkeen jatkan Advanced-valmennukseen. Valmistumisen jälkeen töitä (toivottavasti) löydettyäni palkkaan valmentajan, jonka kanssa käyn sitten keskustelua kaikista mieltäni askarruttavista asioista. Eri asia on haluaako kukaan minua valmennettavakseen :D Päätös kisarulijanssiin lähtemisestä tehdään vasta tämän jälkeen - jos tehdään.

Nyt pakkaan jälleen kimpsut ja kampsut, lähden reissun päälle ja viettämään lakimieslikkojen kanssa mukavaa viikonloppua.

Ihanaa kesäpäivää kaikille!
// J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)