sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Töissä ja dieetillä - mahdoton yhtälö?

Eräs ystäväni totesi minulle eilen, että minulla tämä harrastukseni on mennyt ihan uusiin sfääreihin, kun se näkyy niin selvästi elämässäni ja sen jokaisella osa-alueella. Tottahan tämä on, koska kehonrakentaminen ei ole pelkkää punttia ja bodaamista, vaan se on eräänlainen elämäntapa, tai harrastus, jota harrastat kellon ympäri. No nyt tämä sfääri ulottuu myös työpaikalle, kun satuin pari viikkoa sitten aloittamaan työt. Dieettaava työkaveri voi olla erityisen ärsyttävä terveysintoilija muiden työkavereiden silmissä. Toisaalta työelämä voi tuoda dieettaajalle haastetta ruokavalion noudattamiseen. Kuinka työpaikasta voidaan saada dieettiä tukeva ympäristö ilman, että työkavereilla palaa päreet? Kuinka rakas harrastus ja työpaikka yhteensovitetaan?

Dieettaminen näyttelee suurta rooli varsinkin lounaalla. Tällä viikolla olen oppinut, että dieetillä olevalla ei ole mitään asiaa työpaikan lounasravintolaan, sillä dieetinmukaista sapuskaa on mahdotonta haalia muualta kuin omasta eväsrasiasta. Esimerkiksi proteiini ja sen laatu ovat lounasravintoiloissa dieetin kannalta huonoja, kaikki killuu jos jonkinmoisissa kastikkeissa ja et voi mitenkään tietää, mitä kaikkea lounasruoka sisältää. Vaikka lounaslista näyttäisikin sisältävän tavallista kotiruokaa, raaka-aineet voivat olla pitkälle prosessoituja, rasvaisia ja paljon sokeria sisältäviä valmistuotteita. 


Toisin sanoen yllä oleva esimerkkiruokalista ei dieettajalle sovi. Nyyh. Mikäli dieettiä haluaa noudattaa tarkasti (ja saada itsensä kesäkuntoon), omaat eväät ovat ehdoton valinta. Välipalatarvikkeita on myös turhaa etsiä ravintoloista. Etsinnän vaivanpalkaksi saa usein vain eteensä kaikkea ruokavalioon kelpaamatonta sekä hirmuisen herkkuhimon. Heikkoina hetkinä kierrän yhä leivosvitriinit kaukaa :D

Tämän lähemmäksi ei lounasravintolaruokaa päästä.
Peruslounasta töissä: rehuja ja jauhelihaa texmex-mausteilla.

Diettaaminen näkyy myös kahvitauoilla. Saakelin taukopullat ovat tälle dieettaajalle pienen pieni turhautumisen kohde. Niitä on joka hemmetin työpaikalla. Istu siinä sitten ja syö kuivaa parsakaalia, kun muut mussuttavat keksejä ja pullia sekä lukevat leivontalehtisestä herkullisia reseptejä. Muut kyllä saavat tuputtaa sinulle taukokeksejänsä tai muita tyhjiä kaloreita sisältäviä herkkujansa, mutta auta armias, jos et ole heti juonessa mukana. Mikäli haluat dieettajana olla uhkarohkea, voit kokeilla kieltäytyväsi turhasta sokerista ja alkaa valistamaan taukoherkkujen kerääntymisestä vyötärölle. Yhden yli-innokkaan dieettaajan ilmestyminen kahvipöytään salaattinsa ja Body-lehtiensä kanssa voi muista tuntua "fitness-uskonnon" tuputtamiselta ja muiden elintapojen arvostelemiselta tai jopa tuomitsemiselta. Sitähän emme halua, koska kaikkien ei tarvitse elää samalla tavalla. Mutta työpaikan ei kuitenkaan tarvitse tuntua jokapäiväiseltä temptation islandilta, vaan sitä voi myös muokata dieettiä helpottavaan suuntaan.

Omasta työpaikasta on siis tehtävä otollinen kasvualusta omalle dieetille. Toisin sanoen on suoritettava dieetti-invaasio työpaikalle, mutta se on tehtävä hienovaraisesti. Kaikki naiset tietävät, miten poikaystävän luo muutetaan pikkuhiljaa ilman että itse poikaystävä karkaa tilanteesta. Ensiksi kuljetetaan poikaystävän kotiin harmiton hammasharja peilikaappiin toisen harjan kaveriksi. Seuraavaksi otetaan meikkipussit ja hiustenlaittovälineet, näin säästetään katsos yhteistä aikaa kullan kanssa, kun ei aamuisin tarvitse ajaa oman kodin kautta töihin/ kouluun. Tämän jälkeen poikaystävän kaappiin ilmaantuu omia vaatteita. Ihan käytännön syistä siis. Sitten otat vain kaikki loputkin kamppeet mukaan - ja SIMSALABIM! - pääsetkin jo sisustamaan ja hallinnoimaan koko kämppää! ;)

Tältä näyttää tutkija-bodarin työhuone :D

Sama taktiikka pätee myös työpaikan ja dieetin yhteensovittamisen kohdalla. Otollisen kasvualustan alustaminen tulee aloittaa omasta työhuoneesta, josta tulee tehdä oman näköinen työhuone (lue: diet cave). Huoneessa tulee olla kaikki sellainen tilpehööri, joka helpottaa... öhöm.. harrastamista (hyvinvoiva työntekijä on tehokas työntekijä). Itse olen kiikuttanut välipalatarvikkeita, kuten pähkinöitä ja roteiinia sekä sheikkereitä. Seuraava aluevaltaus on turvallista tehdä jääkaappiin. Omien eväiden lisäksi sinne voi pikkuhiljaa kiikuttaa öljyjä ja raejuustoa. Gently baby steps. Taukopullien valtakauden syrjäyttämistä voi yrittää tarjoamalla vaihtoehtoisia tapoja nauttia kahvihetkestä. Mielestäni kohtelias pullakorvike voi olla vaikkapa kahvipöydälle aseteltu hedelmävati. Eräänä päivänä taukohuoneen pöydälle voi ilmestyä matalan kynnyksen urheilulehti yleisesti selattavaksi. Jos hyvä tuuri käy, voi joku työkavereistasi myös innostua salilla käymisestä ja voit saada hänestä jopa treenikaverin. ;) :D

Mun naistenpäivän aamupalaa. Hassua kyllä, kaikki kuvan kukat olen saanut naisilta! :D
Omasta harrastuksesta saa ja tulee voida nauttia - myös työpaikalla. Ruoka ja kropan fysiikka ovat kuitenkin aiheina niin tunteita herättäviä, että hienovarainen käyttäytyminen on etenkin työpaikalla suotavaa. Itse yritän pitää oman fitness-hypetyksen työpaikalla hillittynä ja hallittuna, koska harrastuksena kehonrakennus on erittäin provosoiva. Säästän kaiken innokuuteni tänne blogin puolelle - tai yritän säästää, kyllä minä vähän olen jo tainnut duunissa hiiskua ;)

Hyvää naistenpäivää kaikille ja ihanaa viikkoa!
// Jenna & testissä olevat Labellamafiat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)