torstai 26. helmikuuta 2015

Ruokasuunnittelusta helpotusta dieettaajan arjenhallintaan

Hej på er alla!

Kiirusta on tuttuun tapaan pitänyt. Olen jälleen elellyt matkalaukkuelämää, ja viimeisten päivien aikana on tapahtunut niin paljon, että voisin kirjoittaa kokonaisen kirjan viime viikon tapahtumista. Matkaan on mahtunut uuden työn aloittaminen, iloa ja innostusta, mutta myös syvää surua. Viime viikolla olen ymmärtänyt, kuinka tärkeää läheisten tuki on - ihan kaikessa. Niin myös tässä kuntoprojektissa. Ihana siskoni on ollut semmoinen tsemppari (lue: armoton sadisti), joka saa minuunkin virtaa ja energiaa noudattaa treeni- ja ruokaohjelmaa. On huomattavasti helpompaa olla dieetillä, kun saa toiselta vertaistukea (ja huutoja, jos suunnitelmassa ei olla pysytty). Olen aina miettinyt kumpaa pelkäisin enemmän a) Bull Mentulaa vai b) siskoani. Sori Bull, sisko voittaa tässä asiassa 100 - 0, koska sen kielenkäyttö on tuhat kertaa järkyttävämpää ja se tietää missä mä asun :D

Kuvassa on erittäin nuutunut matkustaja, mutta Roteiinit pysyy väsymyksestä huolimatta matkassa!

Toisen dieettiviikon aikana olen ymmärtänyt myös kunnollisen suunnittelun merkityksen - tällä kertaa ruokalistojen muodossa. Sen sijaan, että pyörisin kaupassa suurena kysymysmerkkinä vailla päämäärää ja toistaisin tämän useampana kertana viikossa, päätin panostaa suunnittelutyöhön. Niinpä istuin kirjoituspöydän ääreen ja mietin valmiiksi, mitä ensi viikolla keittiössä värkkäilisin. Aion ehdottomasti ottaa tämän tavaksi. Kerran viikossa tapahtuva suunnitteltyö on paljon parempaa kuin jokapäivänen pähkäily. Treenien lisäksi aikaa jää myös muulle toiminnalle, kuten MTV:n laatusarjojen katselemiselle. ;) :D

Esimerkkiviikkoni ruokalista näytti tältä:


Ajatuksena on, että syön lounaalla aina edellispäivän päivälliseksi valmistettua ruokaa, koska työpaikkaruokaloiden sapuskat ovat kaukana dieettiruoasta. Kun lounaan valmistaa itse, tietää tasan tarkkaan mitä se sisältää. Ruokalistan pohjalta on helppoa laatia myös se kauppalista, joka on hyvä myös hyvä muistaa ottaa sinne kauppaan mukaan (eikä jättää keittiön pöydälle...). Näin loppuu se kaupassa vaeltaminen ja kaupasta selviää nopeasti ulos. Lisäksi säästyy aikaa ja rahaa, kun viikon ostokset saa kerralla kannettua kaupasta. Minulla menee tyypillisesti kauppareissulla noin 60 minuuttia, jonka aikan ihmettelen, mitä sitä tänään syötäisiin. Lopputulemana on kahden päivän ostokset + heräteostokset. Jos viikon aikana käyn 3 - 4 kertaa kaupassa, aikaa menee neljä tuntia. Yhden kauppareissun taktiikassa on myös eräs hyvä puoli: ei tarvitse mennä kauppaan joka päivä kuolaamaan kaikkien herkkujen perään!

Kuvassa rehuja, bataattimuusia ja pestosilakoita
Tuli eksperimentattua keittiössä raejuustolättyjen muodossa. Hyvin pysyivät kasassa.
Ruokasuunnittelua voi hyödyntää myös ravintolassa. Kyllä olen juuri tehnyt sitä, mitä pelkäätte: aiheuttanut keittiöhenkilökunnalle ihmetystä, harmaita hiuksia ja stressiä :D Viime lauantaina halusimme siskoni kanssa juhlistaa uutta työpaikkaani (todellinen syy: emme jaksaneet kokata) ja päätimme mennä ravintolaan syömään - dieetistä tinkimättä. Otimme listat treenien hierryttämiin kätösiimme ja aloitimme ruokalistan tutkailemisen: mikä annos sopisi ruokavalioomme ja missä annoksessa olisi vähiten muokattavaa? 



SIINÄ! Banjot esiin ja kastikkeet vain pois! Uuniperunaakaan ei ollut uitettu rasvassa. Jes! Tämän annoksen pystyy nauttia ilman, että viikon diettaamiset menevät hukkaan ja aineenvaihdunta menee sekaisin. Ja  juuri kun luulimme, että olimme onnistuneet välttämään kaikki houkutukset matkasta...


... sitten eteemme lätkäistiin läjä nachoja! FAIL! Emme muistaneet lainkaan, että ravintolassa oli nachovaara. Vajaan parinkytäminuutin ajan haistelimme ja haikailimme nachojen perään. So close but so far away... :D

Sitten vihdoin saimme ateriat eteemme ja pääsimme nachokidutuksen jälkeen syömään.



Etukäteissuunnittelu kannattaa, jää enemmän aikaa itse syömiselle ;) Suunnittelun ja sitoutumisen tuloksia on jo nyt havaittavissa. Ensimmäisen dieettiviikon aikana painosta lähti kaksi kiloa (mitä ihmettä?), läskivanteelta katosi peräti neljä senttiä! Kyllä sen heti huomaa, minne mulla varastoituu hiilarit :D Alla olevista kuvista vasen on otettu 1,5 dieettiviikon jälkeen, ja oikeanpuolinen tammikuun lopulla, advancedin viimeisellä viikolla. Tiivistymistä tapahtuu siis ja motivaatio on huipussaan!

Mulla on niin iso ja läski tuo takaosasto, että koirakin hukkuu kuvassa sen taakse :D
Sain eilen työhuoneen ja nyt odotan kuumeisesti työkonetta, jotta ne työt voisi vihdoin jo aloittaa! :)
Mukavaa lähestyvää viikonloppua kaikille!

// Jenna

2 kommenttia:

  1. Olinkin jo odottanut uutta postausta! Ajattelin mennä lähiaikoina testaamaan uudestaan ravintolaruoat, nyt kun on dieettikin edennyt :) hiilarittoman ravintolaruoat metsästys, are you in? Salaattia ei lasketa. ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)