keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Aina löytyy aikaa liikkua!

Tässä kirjoituksessa jaan omat vinkkini siihen, kuinka liikkumiselle löytyy aina aikaa. Minäkin olen (koen olevani) erittäin kiireinen henkilö, sillä aina jotenkin kummasti osaan ryssiä omat aikatauluni. Siitä huolimatta, että olen pakannut matkalaukkuun kaikki tavarat valmiiksi, laittanut eväät reppuun ja aloittanut pakkeloimisoperaation (=meikkaamisen) hyvissä ajoin, saan aina juosta juna-asemalle astmakohtauksen partaalla. En ole ikinä kokenut ns. tylsää hetkeä, jolloin ei ole mitään tekemistä. Päinvastoin nyt työelämän alettua päivät lipuvat ohi. Mutta työ ja arjen muut askareet eivät ole syy luistaa treeneistä ja hyvinvoinnin tavoittelusta. 

Laihduttaminen, rasvan tiristäminen ja lihasten kasvattaminen edellyttävät kunnollisen ruokavalion lisäksi myös säännöllistä  kuntosalitreeniä, aerobista kuntoilua sekä liikkuvuutta parantavaa liikuntaa. Mitä korkeammalle tavoitteesi asetat, sitä enemmän sinun on tehtävä duunia tavoitteiden eteen, mikä suomeksi raapustettuna tarkoittaa enemmän vaivaa ja etenkin aikaa. Varsinkin dieetillä liikunnan määrä lisääntyy, mutta kuinka kalenterista voidaan raivata lisää aikaa liikunnalle?

Mutta..
Kotitreenit
Kaikki ovat nähneet somessa kiertäneen kuvan, jossa todetaan, että tunnin kuntosalitreeni vastaa neljää prosenttia vuorokaudesta. BULLSHIT. Itse treeniin saattaa mennä se tunti, mutta kun tähän lisätään matkat salille ja takaisin sekä pukkarissa vaatteiden kanssa tappeleminen (kun hikiset liivit jämähtää hartioihin kiinni ja sotkeutuvat hiuksiin), saattaa reissu venyä vajaaseen kahteen tuntiin. Sitten jos kaikki salilaitteet ovat varattuja ja se kaikista höpöttävin treenikaveri osuu matkaan, treenin kesto lähenee jo 2,5 tuntia. Se on jo 10 % päivästä. Siis treenaa kotona omalla painolla/ omilla painoilla, mikäli mahdollista.

Treeniä tehään vaikka 22.30! :D
Liiku silloin, kun salilla ei ole ruuhkaa.
Treenit nopeutuvat kummasti, kun salilla on hiljaista. Nämä kolme ajankohtaa ovat yleensä aamulla, päivällä lounasajan jälkeen tai myöhemmin illalla. Tästä syystä minut löytää monesti salilta vielä klo 22 jälkeenkin.

Hoida venyttelyt samalla kuin katsot pakolliset TV-ohjelmat.
Itse unohdan/ olen liian "kiireinen" venyttelemään salilla heti treenin perään. Sen sijaan ehdin kyllä katsoa telkusta lemppariohjelmani. Nykyään hoidankin kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja venyttelen samalla, kun tuijotan ruutua.

Vaihda pitkä lenkki tehokkaaseen HIIT-treeniin.
Mikäli aika ei riitä tunnin pituisiin ulkoreippailuihin, vaihda lenkki suosiolla tehokkaampaan HIIT-treeniin. Netti on pullollaan 25-30 minuuttia pitkiä treenivideoita, jolla hien saa kunnolla pintaan ja hengityselimille tekemistä. Minun lempparit ovat ehdottomasti Jillian Michaelsin (Valmentajana Biggest Loserissa).

Liikkuminen onnistuu myös työmatkalla.
Olin alkuviikosta elämäni ensimmäisellä työmatkalla. Sen sijaan, että oisin löhönnyt sängyllä koko illan, tein tilaa hotellihuoneeseen, avasin läppärin ja tein puolen tunnin dynaamisen hatha-joogan. Palkinnoksi sain veren kiertämään junaistumisen kangistamaan kroppaan ja rennon mielen.

Kuvaa työmatkalta hotellihuoneesta. Arvaatte varmaan mitkä tuotteet eivät kuuluneet minibaariin? ;)
Eräs erittäin hyödyllinen työväline kiireen kitkemiseen (tai tosiasiallisesti kiireen todenmukaiseen selittämiseen) on ajankäytön seuraaminen eli AIKAPÄIVÄKIRJA. Ihan samalla tavalla kuin täyttelet ruokapäiväkirjaa on hyvä seurata omaa ajankäyttöä merkitsemällä ruutupaperille mitä päivän mittaan on tullut tehtyä. Tällä tavoin on mahdollista löytää päivärutiineistaan oikeita aikasyöppöjä, jotka vievät turhaan aikaasi. Mielestäni ajankäytön kannalta turhia asioita ovat sellaiset asiat, jotka eivät ole a) velvollisuuksiasi b) millään tavoin edistä arkeasi tai c) tuo sinulle positiivisia vaikutuksia elämääsi.
Tein itse parilta päivältä ajanseurantamuistion ja tässä poimin pahimmat turhat aikasyöppöni:
  • Facebook-roikkuminen 1h/vrk. Voin rehellisesti sanoa, että tuon tunnin aikana en lähettänyt yhtään fb-viestiä, selannut tärkeiden ihmisien kuulumisia tai hoitanut muita asioita. Sellaista päätöntä selailua.
  • Höpöhöpö-lehtien ja komenttiketjujen lukeminen 1h/vrk. Voiko ihan oikeesti olla typerämpää ajankäyttöä kuin selata journalistien mielipiteillä väritettyjä "uutisia", selata suoraan jenkkiläisiltä viihdesivustoilta poimittuja juttuja  ja lukea trollien aiheuttamia ns. paskamyrskyjä? Jotkut kommentit ovat viihdyttäviä ja niistä voi saada hyvät naurut, mutta turhempaa vastinetta ajallensa saa hakea.
  • Päämäärätön ja tarkoitukseton television katsominen 3h/ vrk. Ensin katson, kun koko maailma leipoo tai tekee ruokaa. Sitten katson samat Catfishin uusinnat ja Geordie Shoren (hei paheet ne on minullakin :D) uusintojen uusinnat. On eri asia katsoa lempiohjelmaansa tai elokuvaa telkusta, mutta juurtuminen sohvalle kanavasurffailun ajaksi on kyllä kuin heittäisi aikaa kankkulan kaivoon.
  • Päätön vaeltaminen ruokakaupassa ilman kauppalistaa 30 min.
Sieltähän sitä putkahti yhden päivän aika monta tuntia lisää aikaa.. Aina ei jaksa olla tehokas ja joskus pitää rentoutua sekä palautua, mutta luppoajan voi käyttää paremminkin tiedostettuun, mukavaan tekemiseen kuin näyttöpäätteellä valumiseen.

Kiire on hyvin subjektiivinen käsite. Monet kokevat tiettyjen asioiden lisäävän kiirettä, kun taas toiset eivät näe kyseisen asian kanssa mitään ajankäytöllisiä ongelmia. Itse olen huomannut omasta elämästäni sen, että selittelen kiireellä tekemättömyyttäni. Kiire on hyvä vihollinen: sen varjolla saa itseltään ja muiltakin anteeksi asioita, kuten liikkumattomuuden. Joskus on hyvä kuitenkin tiedostaa, että johtuuko ainainen kiire huonosta ajankäytön suunnittelusta vai siitä, että arki on liian hektistä eli olet järjestänyt liian paljon tekemistä. Mikäli esimerkiksi työ kuormittaa niin paljon, ettei liikunnalle ja omasta kunnosta huolehtimiselle jää aikaa, on aika kysyä, onko työpaikka hyväksi terveydelle. Hyvinvoiva ja terveydestään huolehtiva työntekijä on aina työnantajan etu. Samoin työnantaja, joka tukee työntekijän liikkumista on hektisessä arjessa ratkaiseva tekijä työkyvyn säilyttäjänä.

Eli liiku aina kuin voit ja panosta ajankäytön suunnitteluun. Siispä ylös, ulos ja salille - tai ainakin ylös siitä tuolista! :)

Ihanaa loppuviikkoa! 
// Jenna





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)