maanantai 24. marraskuuta 2014

Lämmikettä talvipäivään: sipulinen kukkakaalikeitto


Nyt tuli niin loistava ja hienostuneen makuinen keitto keitettyä, että tämähän täytyy jakaa! En ole hirveästi viitsinyt keittoja tehdä, koska minulla on niistä ollut niin ankea ja vetinen mielikuva - vaan ei enää. Ajatus keiton tekemisestä syntyi, kun lähdin auringon laskiessa ulkoilemaan. Tunnin lumessa tarpomisen jälkeen poskipäät olivat ihan punaiset pakkasen jäljiltä ja jotain lämmintä olisi ollut kiva hörppiä kylmän salaatin rouskuttamisen sijaan. Ajattelin, että olisi niin ihanaa syödä keittoa, mutta ruokavalion noudattamisen kannalta keitto on siinä mielessä haasteellinen ruokalaji, että kaikki ruokavalion mukaiset ainesosat pitäisi osata sisällyttää keittoon oikeassa suhteessa. Siinä se! Kun keiton koostaa ruokavalion mukaisessa suhteessa, ei ruokavalion noudattamisen kanssa ole ainuttakaan ongelmaa. Keitosta tuli todella maukas ja täyteläinen ilman keinotekoisia aromeja, ilman juustoja ja kermoja. Maut tulivat tuoreista vihanneksista ja yrteistä :)

Kahdelle

 noin 400 g perunaa,  1 varsisellerin varsi,  1 keltasipuli,   
noin 15 cm pala purjosipulia, 2 valkosipulin kynttä,  
noin 500 g kukkakaalia,  1 tl ruususuolaa,  <½ tl valkopippuria,  
2 tl rakuunaa,  tuoretta persiljaa


Pilko raaka-aineet paloiksi. Paista sipulit ja selleri varovasti kattilassa öljyssä. Huom! Sipuli ei saa ruskistua. Lisää kuoritut perunat ja 8 dl vettä. Keitä kannen alla 15 minuuttia. Jaa kukkakaali kukintoihin ja lisää keittoon. Mausta suolalla, pippurilla ja rakuunalla. Keitä vielä 15 minuuttia. Tämän jälkeen kaada keitto kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä ja lämmitä uudelleen kattilassa miedolla lämmöllä. Koristele tuoreella persiljalla. Tarjoa raejuuston ja ruisleivän kera.





Keitto oli aivan taivaallinen makuelämys, mieskin pyysi tekemään keittoa joskus uudelleen, joten sen täytyi olla hyvää. Ihan mainiosti voisin tarjoilla keittoa alkuruokana hienommankin illallisen yhteydessä. Ns. fitness-ruokavalion mukaisesti lisäsin lautaselle raejuustoa, joka sopi täydellisesti sellerin ja rakuunan kaveriksi. Proteiinit ja lisähiilarit koostin ruisleivästä + kanafileestä = kanahampurilainen. Keitosta saa paleon ja karpin korvaamalla perunat siten, että lisää muiden raaka-aineiden määrää. Keitto sopii niin ikään myös laihduttajalle ja kasvisruokavaliota noudattavalle. Keitosta saa gourmée-version vaikkapa lisäämällä hieman valkoviiniä tai ruokakermaa joukkoon (mutta en todellakaan kaivannut noita, sen verran hyvää oli).



Mutta toivottavasti tämä on yksi osoitus sitä, ettei ns. fitness-ruoan tarvitse aina tarkoittaa kuivaa läjää riisiä, klönttiä lihaa ja kuivia kasviksia. Soveltamalla voi syödä melkoisenkin makoisasti, vaikka fitnesstä harrastaisikin ;)

Suosittelen kokeilemaan!

Ihanaa talvista viikkoa kaikille, koitan seuraavalla kerralla palata treenikuvioiden pariin! :)

// J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)